top of page
Search

Vässa dina kunskaper inom digital beteendevetenskap

Updated: Jan 19, 2022

Beroende på hur din affär ser ut och hur defensivt eller offensivt du väljer att kommunicera din produkt eller varumärke för tillväxt, bör du alltid vässa dina kunskaper om dina användares beteende. Genom att förstå dina kunders digitala beteende får du kunskap om dels vilket beteende som du ska trigga men också när och hur, för att få önskad effekt. Riktigt bra design gör skillnad - om designen är anpassad efter vad användarna positivt triggas till att göra. Men för att få till ett resultatinriktat design arbete saknar fortfarande många marknadsförare det vetenskapliga perspektivet på analys av beteende, det vill säga kunskapen att se mönster i en situation. Enligt Gartner är beteendevetenskap en naturlig del av marknadsavdelningen vilket pekar på ökade krav på att driva effekt genom kommunikation online idag och en djupare förståelse för kundernas tanke och handling. Idag är allt för många marknadsförares bidrag det arbete som utförs för att bära ut kommunikationen, men vilket ofta måste kompromissas med, för den idé som tagits fram ska fungera att bäras genom de tillgängliga verktyg som finns. Ofta placerar vi in kommunikationen i olika kanaler, utan att ha djupare insikter i helheten i kundresan och hur kommunikationen uppfattas av målgruppen.


"By 2022, 25% of marketing departments will have a dedicated behavioural scientist or ethnographer as part of their full-time staff" – Gartner

Ofta har vi många idéer, men alla kommer inte att vara rätt för vår verksamhet, eller ännu viktigare - för våra användare. Marknadsförare på alla nivåer kommer genom ökad förståelse för användarbeteende lära sig att förstå både produktstrategi och tillväxt samt relationen mellan kreativt tänkande och beteende. En perfekt kombination av kunskaper för att i sin tur driva varumärket i rätt riktning. Så, hur ska vi bättre kunna förstå vad som påverkar vilka val som just dina användare gör - och börja tänka mer som en beteendevetare? Här kommer några exempel på tillvägagångssätt för att du bättre ska förstå dina användare:

  1. Använda forskningsbaserade modeller för att skapa innehåll och design och säkerställ att du testar dina användares beteenden på rätt sätt. A/B testa till exempel inte fler ändringar än vad du kan utvärdera, underbygg alltid dina hypoteser med affärsmål.

  2. Analysera och optimera din kundcykel utifrån digitala beteenden (customer blueprints) och låt dina kollegor ta del av beteendemönstret för att sprida insikterna i din organisation.

  3. Designa insatser som får de mest nöjda användarna att värdera din tjänst eller produkt mer. Börja utvärdera stegen i din kundcykel och justera dina investeringar och roadmap för året, finns det något vi bör accelerera eller arbeta mindre med?


Behöver du stöttning i ditt arbete med att få bättre kundinsikter? Hör av dig så berättar jag mer.

37 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page