Är du nyfiken på hur det kan se ut när de digitala möjligheterna och den fysiska butiken möts? Här kommer ett par riktigt vassa exempel på det!
Är du som jag, beroende av din scroll-funktion på mobilen, ständigt uppkopplad? Glappet mellan det fysiska och digitala världen har aldrig varit större, men på samma sätt som människor förändrar dina beteendet har behovet av nya lösningar ökat. Behovet efter integrerade, mer spännande upplevelser! Under den senaste tiden har jag sett många bra exempel på hur dessa två världar funnit varandra. Här är mina favoriter.
Butiker öppnar e-handel och e-handlare öppnar butik
I en undersökning har hela 65 % av konsumenter enats om att den bästa kanalen för att skapa skräddarsydda kundupplevelser, är i en fysisk butik. För några år sedan startade Adlibris sin första fysiska butik. Varför? Jo, för att butiken fortfarande är relevant.
Enligt Adlibris själva ska deras butik ”kombinera näthandelns låga priser med kundupplevelsen i centrum i form av personliga möten, läsinspiration och events.” Akademibokhandeln lanserade nyligen även en e-handel och har som mål att ”skapa det bästa omnikanala erbjudandet i svensk detaljhandel.”
65% hävdar att den bästa kanalen att skapa skräddarsydda kundupplevelser är i en fysisk butik.
Antagligen är det två olika typer av köpupplevelser beroende på två olika målgrupper som Adlibris och Akademibokhandeln vill tillgodose. Online: enkelt, smidigt och snabbt. Fysisk butik: inspirationsinhämtande i form av att kunna strosa runt, personligt bemötande och möjlighet till en autentisk upplevelse i form av att se produkterna i ett sammanhang.
Adlibris har på så sätt skapat sin egen värld i sin butik för att kunderna ska kunna ta del av den. Akademibokhandeln har gjort tvärtom och skapat en plattform för att ge sina kunder en valmöjlighet att handla på det sätt som passar respektive kund bäst.
Apples butiker är en succé, men research av produkterna sker oftast online före köpet sker i butik. Butikerna hjälper till att bygga varumärket och och förstärker känslan av att det faktiskt är fysiska produkter (majoriteten) som erbjuds. Dagens och framtidens konsumenter besöker vanligtvis butiker för att kunna få röra, känna och se produkterna innan de tar ett köpbeslut, antingen digitalt eller i en butik. Dock har varumärken att tjäna på hur datainsamlingen av användaruppgifterna online går till, hur kan dessa nyttjas bättre och förbättra upplevelsen i fysisk butik? Om nu användaren lämnar fler spår efter sig, genom sin research-process.
Apples butiker är en succé, men research av produkterna sker oftast online före köpet sker i butik.
Det japanska kosmetikaföretaget Shiseido implementerade nyligen en sminkspegel som tar en bild av kundens ansikte innan den visar hur sminket ser ut på direkt på kunden. Förutom det upplevelsecentrum som Adlibris öppnat och Shiseidos banbrytande teknik är även det unika och personaliserade ett exempel som speglar varför butiken är så viktig att ha kvar. Butiken har ännu inte spelat ut sin roll i hur man tar ett erbjudande till en helt ny, digital nivå med den fysiska kundupplevelsen i centrum.
Pop-up stores och Snapchat-automat
Portabla butiker så som showrooms och pop-up stores på en mindre yta, med färre produkter men med större upplevelser, ska enligt experter ge fler köp. Detta även för att komma närmare kunder, där de är.
Flexibilitet och geografi är precis det som Snapchat i och med lanseringen av Spectacles satt högst upp på listan. Nyligen dök den första bot:en upp, ett bås där man kan köpa sina glasögon genom en automat, likt en godisautomat. Automaterna flyttas nu land och rike runt och marknadsförarna blir Snapchats egna användare.
Hypen blev enorm och snabbt därefter öppnades deras första fysiska butik i New York. I butiken finns inte mer än ett galleri med snapchats och en bot.
Genom en begränsad upplaga av glasögonen skapas ett behov hos kunden och en hype som gör att de mest hängivna fansen bara inte kan vara utan ett par Spectacles!
Osynliga butiker i Kina
Kinas största e-livsmedelsbutik, Yihaodian, har tagit det bästa av dessa två världar och är mitt allra bästa exempel på hur det kan se ut när det digitala och den fysiska butiken gifter sig perfekt. Butikens erbjudande är anpassat till där kunderna är, utan att behöva bygga en enda butik!
Yihaodian har skapat cirka 1000 butiker på parkeringsplatser, parker och vid kända landmärken runt om i Kina som är helt osynliga för förbipasserande. Men de som öppnar upp Yihaodians app i sin telefon kommer plötsligt se en hel affär i sin skärm. I affären kan du gå genom gångarna, välja produkter du vill köpa och få dina matvaror levererade direkt hem till dig och slipper bära på tunga påsar. Snyggt va!
Commenti